Watermonsters in BKZ

Gepubliceerd op 26 juni 2025 om 13:15

Recent werden in De Standaard de resultaten gepubliceerd van een grootschalig burgeronderzoek in april-mei van dit jaar (door De standaard, KU Leuven en Waterland). Gezocht werd naar de aanwezigheid van de E-colibacterie die wijst op menselijke fecale vervuiling. 

Meer dan 5000 watermonsters (stalen) werden op wetenschappelijke wijze geselecteerd en door burgers genomen in alle waterlopen van Vlaanderen. 

Hieruit blijkt dat de kwaliteit van het water in ongeveer de helft van de waterlopen, van goede kwaliteit is, waarin men zelfs kan zwemmen. Het gaat hier dan vooral om de grote waterlopen en kanalen. Naarmate men de kleine waterlopen volgt, neemt de kwaliteit af. Hoe is het gesteld met de waterlopen in BKZ? 

Blauw= zeer goed        Rood= slecht      Oranje= aanvaardbaar 

Op een steekproef van 5000 stalen werden in BKZ een 44-tal meetpunten geanalyseerd. 

23 meetpunten (ongeveer 52 %) werden als “zeer goed” beoordeeld. 

 In 4 gevallen (ongeveer 9 %) werd de kwaliteit als “aanvaardbaar” beschouwd. 

17 meetpunten (ongeveer 39 %) kregen het label “slecht”. 

Op basis van de interactieve kaart (zie de website van De standaard) hebben wij deze meetpunten (de beken) geïdentificeerd en gelokaliseerd via de straatnamen. 

(zie daarvoor de kaart en tabel in Naslagwerken van deze blog)

Correcties zijn steeds welkom. 

 

Uiteraard kan men met een 40-tal meetpunten moeilijk spreken van representativiteit op lokaal vlak, voor het geheel van BKZ. 

Het aantal open natuurlijke waterlopen (beken, want in BKZ kan men niet spreken van rivieren of kanalen: alleen de Melkader in Kallo beantwoordt enigszins aan dat criterium). Alleen de beken worden hier uitgelicht. 

In de bebouwde omgeving zijn het de rioleringen die het afvalwater naar een zuiveringsgebied -en station afvoeren. 

Het hemelwater wordt naar de open beken afgevoerd in de open waterlopen.  In principe zijn beide afvoersystemen gescheiden. Toch komt er nog huishoudelijk afvalwater terecht in de open waterlopen. Vlaanderen heeft een zuiveringsgraad van  88%, maar het is die overige 12 % die ongezuiverd in de beken terecht komt (Hoe zou dat in BKZ zijn?). 

Het is een uitdaging voor de gemeente om dit onderzoek uit te breiden en te verfijnen zodat men een representatief beeld bekomt  voor heel BKZ, waarbij ook andere vervuilende stoffen worden geïdentificeerd (PFAS; Nitraat en andere chemische stoffen). Watermonsters doken vooralsnog niet op in onze grachten. Hopelijk steken er bij nader onderzoek geen waterduivels de kop op. 

 

HDH 21/6/2025 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.